Sairaala- ja terveyskeskusmaksut

 

Korvaus

 

Terveyskeskusmaksut

Terveyskeskuksen avosairaanhoidosta lääkäripalveluista perimät maksut eli 20,90 euron käyntimaksu, 41,80 euron vuosimaksu ja 28,70 euron päivystysmaksu korvataan kokonaan. Lisäksi korvataan terveyskeskuksessa annetusta yksilökohtaisesta fysioterapiasta johtuva maksu ja sairaanhoitajan vastaanotosta perityt maksut.

Terveyskeskuksissa  annettu fysikaalinen hoito (11,60 e/käynti) korvataan kokonaan ilman hoitokertarajoitusta.


Lääkärin perimistä todistuspalkkioista korvataan vain sairauslomaa tai Kelan erityiskorvattavia lääkkeitä varten kirjoitetut todistukset. Muut todistukset, kuten ajokorttia tai Kelan hoito- tai kuljetustukea varten kirjoitetut, jäävät korvauksen ulkopuolelle.
Todistuspalkkioihin pitää merkitä, mihin tarkoitukseen todistus on annettu.

 

Poliklinikka-, päiväkirurgia- ja sairaalamaksut

Keskussairaaloiden poliklinikkamaksu 41,80 e, päiväkirurgiamaksu 136,90 e ja sairaalan hoitopäivämaksu 49,60 e/vrk korvataan kokonaan.

Kassa korvaa myös tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan maksut sekä
sarjahoitomaksut.

Sairaaloiden poliklinikoilla annettu fysikaalinen hoito (11,60 e/käynti) korvataan kokonaan ilman hoitokertarajoitusta.


Sairaalahoitona ei korvata vanhainkoti-, pitkäaikaishoitomaksuja eikä laitoskuntoutuksesta perittäviä vuorokausimaksuja.

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuilla on 692 euron kalenterivuosittainen maksukatto, jonka jälkeen avohoidon palvelut, kuten terveyskeskuskäynnit ja poliklinikkakäynnit, ovat ilmaisia. Sairaalahoidosta peritään katon täyttymisen jälkeen 22,80 euron alennettua hoitomaksua, jota kassa ei korvaa.

Maksukaton seuraamiseksi terveyskeskuksesta kannattaa pyytää heti vuoden ensimmäisen käynnin yhteydessä asiakasmaksukortti, johon kaikki kertyvät hoitomaksut merkitään, ja se kannattaa pitää aina mukana julkisia terveyspalveluja käytettäessä.
Eri paikkakuntien terveyskeskus- ja sairaalamaksut eivät automaattisesti välity laskutustietoihin, ja asiakkaalta saatetaan periä liikaa maksuja, ellei hänellä ole asiakasmaksukorttia mukanaan.

Korvauksen hakeminen

Korvaamiseen tarvitaan laskuerittely, josta näkyvät terveyskeskuksessa tai poliklinikalla käyntipäivä tai sairaalahoitopäivät ja mikä kustannus on kyseessä.